file-empty cross menu check cross2 plus minus chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up-right

Viktigt att vara förberedd

Årets mentorprogram drog igång i slutet av september och Cecilia Aronsson och Medeina Urbonaviciute är ett av mentorparen. Cecilia arbetar som arkitekt på Projektengagemang och Medeina läser masterprogrammet Design for Sustainable Development på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Hej på er! Cecilia nu har ni haft två mentorträffar, hur har det varit? 

Vi har haft två väldigt bra möten! Det första hade vi på mitt kontor i Göteborg och då pratade vi bland annat om hur en vanlig dag kan se ut och vad det innebär att vara konsult.

Medeina, du läser ju ett masterprogram inom arkitektur och din mentor Cecilia arbetar som arkitekt, lär man sig mycket genom att ha en mentor i branschen?

Absolut! Vi har pratat om vad de olika arkitekttitlarna egentligen betyder. Vad det innebär att vara medverkande arkitekt, handläggande arkitekt, ansvarig arkitekt, uppdragsledare och hur de olika rollerna påverkar det dagliga arbetet. Cecilia har visat några av sina projekt och där har vi fokuserat på sena skeden och projektering. Sedan har jag visat upp material från min kurs och vi har bollat tankar kring program för mitt projekt jag arbetar med just nu.

Cecilia, berätta om ert andra möte!

Vi hade vår andra mentorträff på Chalmers, Medeinas hemmaplan. Det var ett givande möte och jag fick se Medeinas fina slutprojekt för den här terminen.

Medeina, vilka ämnen berörde ni under träffen på Chalmers?

Jag frågade Cecilia om hur en vanlig dag på en kommunal arbetsplats så som stadsbyggnadskontoret eller bygglovsavdelningen kan se ut. Vi pratade också om hur man kan ta nästa steg och utvecklas på jobbet. Finns det andra sätt än exempelvis olika certifieringar och vidareutbildningar?

För mig är det viktigt att vara så väl förberedd som möjligt den dagen det är dags att kliva in i arbetslivet, därför har vi också pratat om vad som är viktigt att jag passar på att lära mig i skolan och hur mina val av kurser påverkar framtiden. Vad kommer min framtida arbetsgivare vara intresserad av när jag söker jobb?

Har ni pratat något om era kommande mentorträffar?

Absolut! Under vår nästa träff ska vi bland annat prata om hur det är att vara utbytesstudent utomlands.

Det låter spännande! Tack för pratstunden, vi ser fram emot att följa er fortsatta resa i mentorprogrammet.