file-empty cross menu check cross2 plus minus chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up-right
Spännande frukostseminarium om Nya slussen

Spännande frukostseminarium om Nya Slussen

I tisdags anordnade KVIST tillsammans med Svenska Teknik & Designföretagen ett spännande frukostseminarium om projektet Nya Slussen i Stockholm. Föreläste gjorde Lisa Jacobsson, biträdande projektchef för Nya Slussen. På plats fanns nästan 60 medlemmar.

Efter att ha avnjutit en god frukost tillsammans samlades alla för att lyssna till Lisa och se på en film som visade hur projektet ser ut i dagsläget, och hur det kommer att ta form under kommande år.

Lisa guidade sedan åhörarna genom allt från Slussens spännande historia, arkeologiska utgrävningar och utveckling till effektmål, matnyttig fakta och utmaningar.
– En av de största utmaningarna med projektet är att vi genomför ett gigantiskt arbete på en liten och väldigt trafikerad plats. Samtidigt har vi krav på oss från politiker att trafiken ska rulla med goda förutsättningar under hela projektets gång. Slussen har hela 480 000 passerande trafikanter per dag – vilket gör platsen till den näst mest trafikerade platsen i hela landet, förklarade Lisa under tisdagen.

Hon berättade även om anledningarna till varför Slussen måste byggas om.
– Slussen har i dagsläget dålig teknisk status med sättningar och en stor risk för översvämningar. Gamla Stans tunnelbana var redan år 2000 enbart tio centimeter ifrån att nås av vatten. I takt med att vattennivåerna höjs växer också Stockholm med två busslaster nya invånare varje dag. Detta ställer i sin tur höga krav på en bättre trafiklösning och fler mötesplatser vid Slussen.

Skriver om Stockholms historia
Lisa avrundade seminariet med att berätta om deras arkeologiska utgrävningar som ständigt pågår i takt med att Nya Slussen tar form.
– Våra utgrävningar är omfattande och till och med större än de som gjorts i vikingastaden Birka i Mälaren. De har dessutom ändrat Stockholms historia genom att visa att det fanns bebyggelse på Södermalmstorg innan år 1570, vilket man inte tidigare trodde.

Mer information om Nya Slussen
För dig som vill ta del av de arkeologiska fynden som gjorts vid Slussen ställs några av dem ut på Medeltidsmuseet i Stockholm.

Hemsida: stockholm.se/slussen
Nyhetsbrev: stockholm.se/slussen/prenumerera
Twitter: @slussensthlm
Instagram: @projektslussen

Håll utkik efter KVISTs kommande aktiviteter