file-empty cross menu check cross2 plus minus chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up-right

”Jag rekommenderar alla att bli mentor”

Våren 2017 sökte Sofia Ekstrand till KVISTs mentorprogram som mentor. Hon arbetar till vardags som VVS-konsult på teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang. På hösten fick hon sin adept i Fatima Vidimlic och nu med bara några månader kvar av mentorprogrammet vill hon uppmana fler att söka till att både få en mentor men också att bli en mentor.

Varför blev du mentor i KVIST?
När jag pluggade så saknade jag närheten till arbetslivet och jag tänkte att det här kunde vara en möjlighet att få visa vad som händer när man är klar. Utöver det lockade även utbildningen i coachande samtalsteknik som alla mentorer i KVISTs mentorprogram får.

Har du lärt dig något som mentor?
Från utbildningen i coachande samtalsteknik som vi fick innan har jag lärt mig att uppmärksamma och försöka ställa öppna frågor, alltså frågor som inte har något givet svar. Från adepten har jag fått inspiration, hon är så driven och jobbar på flera fronter för att få till ett intressant exjobb och sen ett jobb.

Vad ger du för råd till din adept?
Hon behöver inte mina råd, däremot har hon haft någon att bolla med när det kommer till kontrakt och jobb. Då har jag berättat om mina erfarenheter och hur det har fungerat för mig.

Hade du velat ha en mentor när du studerade?
Absolut, jag upplevde arbetslivet som lite diffust, så jag hade gillat att kunna följa någon som redan jobbade. Jag hade också gillat möjligheten att bolla saker med någon som jobbar inom en liknande bransch.

Rekommenderar du andra att söka till att bli mentor i KVISTs mentorprogram?
Absolut, det är både utvecklande och roligt så jag rekommenderar alla att söka!