file-empty cross menu check cross2 plus minus chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up-right
Linda Lönneberg, KVISTs ordförande

Intervju med Linda Lönneberg, KVISTs ordförande

Linda Lönneberg arbetar till vardags som Affärsområdeschef för VVS-design på PE. Sedan 2017 sitter hon som ordförande i KVISTs styrelse – ett uppdrag som hon tycker är både roligt och ärofyllt.

Vi träffade Linda en kall vinterdag för prata om hennes uppdrag, KVISTs syfte och kommande aktiviteter.

Vad gör en ordförande i KVIST?
Jag har varit med i KVIST sedan starten 2015 och sitter sedan 2017 som ordförande i föreningen – vilket jag tycker är både ärofyllt och roligt då jag får möta många intressanta människor. Mitt uppdrag är att tillsammans med de övriga styrelsemedlemmarna driva föreningen framåt. Jag prioriterar också att delta på de seminarium och aktiviteter vi anordnar oavsett var i landet vi är. Självklart är jag även med och bidrar i vårt mentorprogram, vilket är något jag verkligen brinner för.

Vad är KVISTs syfte?
Vårt syfte består av två delar. Det första är att få in fler kvinnor i branschen och det andra att behålla dem. Det hoppas vi kunna göra genom exempelvis vårt mentorprogram och seminarier för både studenter och för de som varit i branschen ett tag. I mentorprogrammet har vi yrkesverksamma mentorer som coachar högskolestudenter. Yrkesseminarierna har en blandad kompott av innehåll där man får lyssna till och inspireras av framstående kvinnor inom branschen. Kvist arbetar mycket med att hitta positiva förebilder och lyfta fram dessa. Studentseminarium har främst som syfte att visa studenter hur en vardag för en arkitekt eller ingenjör kan se ut.

Varför är KVISTs arbete viktigt?
KVIST är en källa till utbildning och nätverkande där man får ta del av mycket intressanta seminarier kring aktuella projekt. Det är också givande för yrkesverksamma att exempelvis få vara mentor till en kommande yrkesperson. Som mentor får du en halvdagsutbildning i coaching inom mentorteknik där du lär dig uttrycka och formulera dig. Det är väldigt lärorikt att lyssna till en student och den inspirationen man får tycker jag ger en aptit på livet. Jag uppskattar även att PE, som en av många aktörer i branschen, investerar och satsar på KVIST såväl internt som externt i ett långsiktigt arbete i att få en mer hållbar och jämställd bransch.

Vem kan bli medlem i KVIST?
Alla kvinnor som arbetar som arkitekt eller ingenjör samt kvinnliga studenter som snart ska ut i arbetslivet.

Vad händer i KVIST under 2019?
Utöver våra vanliga aktiviteter med mentorprogrammet och seminarierna kommer vi att vidareutveckla vårt samarbete med högskolor. Det ska vi göra genom att samarbeta direkt med högskolornas egna föreningar. På så sätt hoppas vi att komma ännu närmre studenterna.

Läs mer om KVIST