file-empty cross menu check cross2 plus minus chevron-up chevron-down chevron-left chevron-right arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up-right
Karolina Pamp Sangren, en kollektivtrafik i förändring.

En kollektivtrafik i förändring

På den internationella kvinnodagen samlades ett fyrtiotal kvinnor på Hantverkargatan i Stockholm för att avnjuta en gemensam frukost och lyssna till Karolina Pamp Sandgren. Karolina arbetar som strateg för kombinerad mobilitet på ÅF och berättade om de spännande förändringarna som kommer att ske i kollektivtrafiken och våra andra sätt att transportera oss.

Seminariet startade med mingel och frukost innan KVISTs ordförande Linda Lönneberg tog ordet. Hon hälsade alla välkomna och berättade lite kort om den Internationella Kvinnodagen och om vad PE, KVISTs initiativtagare och finansiär, gör för att öka antalet kvinnor i branschen innan hon presenterade Karolina.

Karolina började sin mycket intressanta föreläsning med att berätta om hur många människor som förväntas bo i städer inom en ganska snar framtid. Den hisnande siffran beräknas bli 70 procent av världens befolkning. Detta ställer krav på både infrastrukturen och transportmedlen i städerna då de delvis måste anpassas till en ökad befolkningsmängd och dels bli mer klimatsmarta och hållbara.
– Framtidens städer måste gå hand i hand med FN:s 17 globala mål. För att kunna göra det måste vårt sätt att transportera oss inom städer bli mer hållbart. Kombinationen av olika transportmedel och tjänsten kan därför komma att bli ett sätt att möta utmaningarna med en befolkningstillväxt, förklarade Karolina.

Många smarta lösningar
Under morgonen presenterade Karolina många smarta lösningar för kollektivtrafiken och andra transportmedel som redan finns men även sådana som håller på att utvecklas, såsom poddar för leveranser.

Hon pratade om flera hållbara lösningar där Sverige ligger i framkant. Vi har exempelvis Europas första självkörande bussar i reguljär linjetrafik och ett stort utbud av tjänster där man snabbt och enkelt kan hyra eldrivna cyklar, sparkcyklar och bilar. Dessutom utvecklar många av Sveriges större företag nya mobilitetstjänster som ska få de anställda att lämna bilen hemma.

Frukostseminariet avrundades med några tankeställare om hur framtidens kombinerade mobilitet kommer att se ut i städerna följt av en kortare frågestund.

Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig morgon och det är alltid roligt att samla våra medlemmar.

Hade inte du möjlighet att vara på plats? Håll utkik efter kommande aktiviteter i vår kalender.
Här hittar du KVISTs kommande aktiviteter